Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ριζομύλου «Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ» ιδρύθηκε το 1965.  Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους φορείς της Μαγνησίας, με πλούσια δράση και παρουσία, που καλύπτει πολλούς και ποικίλους τομείς της κοινωνικής μας ζωής.

Στα πλαίσια της γενικότερης αλλά και ειδικότερης πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής μας και της δημιουργικής κάλυψης του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων και κύρια της νεολαίας, καλλιεργούνται και διατηρούνται σε περιοδική αλλά και σε ετήσια βάση αρκετά τμήματα, που απασχολούν με τον δημιουργικότερο τρόπο εκατοντάδες μέλη και φίλους του Συλλόγου, δίνοντας παράλληλα και την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους, να ανακαλύψουν τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες ικανότητές των και να τις αξιοποιήσουν στην συνέχεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υλοποιώντας τους σκοπούς και τους στόχους του καταστατικού της η «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» Ριζομύλου, καλλιεργεί τα παρακάτω τμήματα, καλύπτοντας τις ανάγκες μάθησης, ψυχαγωγίας, διατήρησης και προβολής της Τοπικής και Εθνικής Πολιτισμικής μας Ταυτότητας :

 

Τμήμα  Δανειστικής  Βιβλιοθήκης
Τμήμα  Επιτραπέζιων  Πνευματικών  Παχνιδιών
Τμήμα  Ερασιτεχνικής  Δημιουργίας και Ψυχαγωγίας
Τμήμα  Διδασκαλίας  Ελληνικών  Παραδοσιακών Χορών
Τμήμα  Αναβίωσης Ηθών, Εθίμων και παραδόσεων του Τοπικού και Εθνικού μας λαϊκού Πολιτισμού
Τμήμα  Οργάνωσης  Εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων
Τμήμα Πολιτιστικών Ανταλλαγών με φορείς και υπηρεσίες του εσωτερικού & εξωτερικού
Τμήμα  Αθλοπαιδιών (καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, κ.λ.π.)
Τμήμα διατήρησης μουσειακών αντικειμένων και εργαλείων του λαϊκού μας πολιτισμού.

 

Πέραν αυτών και κάθε χρόνο διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, ορισμένες των οποίων έχουν γίνει «θεσμός» και αναπόσπαστο κομμάτι της όλης κοινωνικής δραστηριότητας, με ευρύτατη αποδοχή και εμβέλεια, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των κατοίκων του Νομού μας αλλά και άλλων Νομών της Χώρας.

Τέτοιες εκδηλώσεις που έγιναν κορυφαίοι «θεσμοί» του Νομού μας είναι :

 1. Οι ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, που διαρκούν πέντε (5) ημέρες και κορυφώνονται την Καθαρή Δευτέρα, ελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Χώρας.
 2. Οι Αθλητικές Εκδηλώσεις «ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΥ – ΒΟΛΕΫ», με συμμετοχή δεκάδων ομάδων από τους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, που διαρκούν σαράντα (40) περίπου ημέρες, απασχολώντας εκατοντάδες παιδιά, νέους και νέες.
 3. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ αλλά και ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, με τη συμμετοχή Χορευτικών Συγκροτημάτων από την Ελλάδα και Χώρες του Εξωτερικού (Ισπανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ουγγαρία, Κύπρος κ.λ.π.).

Τμήματα του Συλλόγου

Α.    ΤΜΗΜΑ   ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Οργανώθηκε με την ίδρυση του πολιτιστικού Συλλόγου από το τότε διοικητικό συμβούλιο. Σήμερα διαθέτει πάνω από 1.000 βιβλία κάθε περιεχομένου, που καλύπτουν σε κάποιο βαθμό τις Μαθητικές, Λογοτεχνικές, Εγκυκλοπαιδικές, Ιστορικές και άλλες ανάγκες των κατοίκων του χωριού μας.   Τα βιβλία προέρχονται από δωρεές κύρια των κατοίκων του Χωριού μας και ορισμένων φορέων και υπηρεσιών.  Σήμερα το τμήμα βιβλιοθήκης χρειάζεται σίγουρα εμπλουτισμό και ανανέωση σε βιβλία, αλλά και καλύτερη οργάνωση σε χώρους.

Β.  ΤΜΗΜΑ  ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ   ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ   ΧΟΡΩΝ

Ιδρύθηκε το 1982, στα πλαίσια της υλοποίησης των Καταστατικών Σκοπών του Συλλόγου, για την διατήρηση και προβολή της Ελληνικής Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.   Από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί συνεχώς και αριθμεί πάνω από 100 μέλη κάθε ηλικίας και φύλου.  Τα μέλη του παραπάνω τμήματος είναι χωρισμένα σε ομάδες αρχαρίων, Προχωρημένων και επειδείξεων που όλες μαζί συνθέτουν ένα χορευτικό συγκρότημα αξιόλογο για την σύμπνοια και συνεργασία των μελών του, αλλά και για την δράση και τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τα μέλη του τμήματος διδάσκονται ελληνικούς χορούς απ’ όλες τις περιοχές της χώρας (Ηπειρωτικής και Νησιώτικης).  Τους ελληνικούς χορούς έχουν διδαχθεί μέχρι σήμερα πάνω από 800 άτομα κάθε ηλικίας  – κάτοικοι του φιλοπρόοδου χωριού μας.  Τους χορούς διδάσκει από την ίδρυση του τμήματος μέχρι και σήμερα ο καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Λουλούδης Γιάννης.

Το παραπάνω τμήμα του συλλόγου διαθέτει 38 παραδοσιακές φορεσιές από την ‘Ήπειρο, Θεσσαλία, Θράκη και Μακεδονία.

Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες εκδηλώσεις πολλών Νομών της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, αποσπώντας τα κολακευτικότερα σχόλια των διοργανωτών αλλά και των εκατοντάδων και σε ορισμένες περιπτώσεις χιλιάδων θεατών.

Γ.  ΤΜΗΜΑ ΕΡΑΣΙΤ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ & ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Λειτουργεί κατά περιόδους, καλύπτοντας δημιουργικά και ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και των νέων και δίνει τις ευκαιρίες και τα ερεθίσματα σε όλους όσους συμμετέχουν, αφ’ ενός μεν να ψυχαγωγηθούν και αφ’ ετέρου να ανακαλύψουν τις δεξιότητες των, αποκτώντας συνάμα και τις απαραίτητες δημιουργικές εμπειρίες.   ‘Έτσι, κύρια τα παιδιά και οι νέοι -ες, μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνονται με τους παραπάνω σκοπούς, μαθαίνουν να ζωγραφίζουν, να χορογραφούν, να συνεργάζονται και να παρουσιάζουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, απολαμβάνοντας παράλληλα και την ηθική ικανοποίηση μέσα από την επιβράβευση του έργου τους.

Δ.  ΤΜΗΜΑ  ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ

Ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό και στόχο αφ’ ενός μεν την καλλιέργεια και προαγωγή των ιδανικών του αθλητισμού και αφ’ ετέρου να δώσει στην νεολαία του Ριζομύλου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τη χαρά της ψυχαγωγίας, της συνεργασίας και της γνώσης σε πρώτη φάση των αθλημάτων της Καλαθοσφαίρισης και της Πετοσφαίρησης.

Το παραπάνω τμήμα λειτουργεί ερασιτεχνικά και απασχολεί κατά περιόδους πάνω από 200 παιδιά νέους και νέες του Ριζομύλου και της ευρύτερης περιοχής.   Συμμετέχει σε αρκετές εκδηλώσεις (τουρνουά), που διοργανώνουν επίσημοι φορείς των Νομών Μαγνησίας και Λάρισας και σε ορισμένες περιπτώσεις με μεγάλη επιτυχία.   Ειδικά το 1997 οι ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ του συλλόγου μας, κατέκτησαν συνολικά 7 (επτά) κύπελλα σε αντίστοιχα τουρνουά που έγιναν στο Ριζόμυλο,Βελεστίνο και Αρμένιο (ομάδες εφήβων και κορασίδων).

Ε.  ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΗΘΩΝ-ΕΘΙΜΩΝ-ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η οργάνωση τμημάτων αναβίωσης Ηθών, Εθίμων και Παραδόσεων του τοπικού και Εθνικού μας λαϊκού πολιτισμού, πιστεύουμε, ότι αποτελεί απαραίτητη πολιτιστική αναγκαιότητα, που καταδεικνύεται από πολλούς λόγους :

 • Η υποχρέωση που έχουμε όλοι μας, απέναντι στους προγόνους (μακρινούς και κοντινούς), που δημιούργησαν, κατέγραψαν και μας άφησαν μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, για την οποία νοιώθουμε περήφανοι και είναι ιερό καθήκον μας η διαφύλαξη και διαιώνισή της.
 • Ο σεβασμός όλων μας προς τον τοπικό και εθνικό λαϊκό μας πολιτισμό και η ανάδειξή του, σαν ένα από τα κυριότερα κοινωνικά μέσα έκφρασής μας.
 • Η αναγκαιότητα της διατήρησης και προβολής των πολιτιστικών χαρακτηριστικών μας, που μας αναδεικνύουν σαν ολότητα και καταδεικνύουν την τοπική και εθνική μας ταυτότητα.
 • Να δοθεί σε όλους μας και κύρια στους νέους, η ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο σκέψης (ατομικής και κοινωνικής) των μακρινών μας προγόνων.
 • Η ανάγκη όλων μας να αντισταθούμε στα φθηνά εγχώρια «προϊόντα» ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αλλά και στους ξενόφερτους και αμφιβόλου ποιότητας τρόπους ψυχαγωγίας, που παρασύρουν κύρια τη νέα γενιά σε δρόμους επικίνδυνους, αλλοτριώνοντας και απομακρύνοντας την από τις ρίζες του πλούσιου Ελληνικού Πολιτισμού.

Γι΄ αυτό και η «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» οργάνωσε το παραπάνω τμήμα με επικεφαλής Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τη συμμετοχή αρκετών μελών και φίλων του Συλλόγου, με σημαντικό προσφερόμενο μέχρι σήμερα έργο.

ΣΤ.  ΤΜΗΜΑ  ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ  ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ  ΜΕ  ΦΟΡΕΙΣ  ΤΟΥ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ  ΚΑΙ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 

Η λειτουργία του παραπάνω τμήματος κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω του ότι οι εκδηλώσεις που οργανώνονται από τη ΔΙΑΠΛΑΣΗ, αλλά και αυτές στις οποίες συμμετέχει, είναι αρκετές, πολυσύνθετες, με ποικίλλο περιεχόμενο και πολλές ευθύνες.   Ετσι ανάλογα με το περιεχόμενο κάθε εκδήλωσης, τα μέλη της διοίκησης, με παράλληλη μεταξύ τους συνεργασία, και με τη βοήθεια αρκετών μελών και φίλων του Συλλόγου, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες για την επίλυση κάθε προβλήματος που παρουσιάζεται με τελικό αποτέλεσμα την άρτια οργάνωση κάθε εκδήλωσης.

Η ύπαρξη αρκετών τμημάτων στην οργανωτική δομή του Συλλόγου, μαρτυρά την σοβαρότητα αλλά και την καλή λειτουργία της ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες δυνατότητες.

 

Ζ.  ΤΜΗΜΑ  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ  ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ  ΚΙΝΗΤΗΣ  &  ΑΚΙΝΗΤΗΣ   ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η λειτουργία του Συλλόγου μας στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην ύπαρξη χώρων αλλά και μέσων που εδώ και αρκετά χρόνια η ΔΙΑΠΛΑΣΗ διαθέτει για την ουσιαστική λειτουργία της.   Ετσι πέρα από την υπάρχουσα αίθουσα, που από την ίδρυση του Συλλόγου εξυπηρετεί τις δραστηριότητές του, οι εκάστοτε διοικήσεις της ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ φρόντισαν να εμπλουτίσουν την υλικοτεχνική υποδομή της με διάφορα εποπτικά και άλλα απαραίτητα μέσα ώστε όλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου να οργανόνωνται και να εξυπηρετούνται με τον πλέον αποδοτικότερο τρόπο.

Σήμερα η ΔΙΑΠΛΑΣΗ για τις λειτουργικές της ανάγκες διαθέτει την παρακάτω κινητή και ακίνητη περιουσία, την συντήρηση και διατήρηση της οποίας επιμελούνται οι υπεύθυνοι του ανάλογου τμήματος του Συλλόγου :

 • Την υπάρχουσα αίθουσα αρκετών τετραγωνικών μέτρων, που το 1998 με την βοήθεια της πρώην κοινότητας ανακαινίσθηκε και εμπλουτίστηκε.
 • Τριανταοκτώ (38) Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές (Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, Πηλίου), για τις ανάγκες του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου.
 • Ηχητικές εγκαταστάσεις για τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες.
 • Γραφεία και αρκετά πλαστικά καθίσματα.
 • Περίπου 1.000 βιβλία (λογοτεχνικά, ιστορικά, Εγκυκλοπαιδικά, κ.α).
 • Επιτραπέζια παιχνίδια και άλλα εργαλεία και αντικείμενα χρήσιμα για την λειτουργία των διαφόρων τμημάτων του Συλλόγου.

 

INFO

Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Ριζομύλου, Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ, Ριζόμυλος Μαγνησίας

Facebook Group: Πολτιστικός Σύλλογος Ριζομήλου Η Διάπλαση

Πρόεδρος : Απόστολος Παπαπαναγιώτου, Τηλ.: 6976148811

Χοροδιδάσκαλος: Ιωάννης Λουλούδης

GPS Coordinates (39.429272, 22.746450)

Μπαχουρίτσα

Ένας νοστιμότατος μεζές για κρασάκι τις κρύες μέρες του χειμώνα. Στον Ριζόμυλο Μαγνησίας συνήθως τον μαγειρεύουν τις μέρες των Χριστουγέννων και όχι μόνο

Συνέχισε την ανάγνωση  
Μετάβαση στο περιεχόμενο