Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι κάτι περισσότερο από την απλή απόλαυση ενός καλού γεύματος, μια μπύρας, ή ενός ποτηριού κρασιού κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι ένας τρόπος μυήσεως στον πολιτισμό και την κληρονομιά μιας περιοχής, καθιστώντας την εμπειρία αξέχαστη με έναν εντελώς μοναδικό και προσωπικό τρόπο.

Μια διαφορετική μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην οποία κυριαρχεί η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σε αυτήν.

Η γαστρονομία αποτελεί πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά. Ο τρόπος ζωής ενός τόπου αντανακλάται στο φαγητό και στο ποτό, μέσω της διαδικασίας αλλά και των υλικών που αυτά παράγονται. Η Μαγειρική τέχνη και η Γαστρονομία συνθέτουν το πακέτο ενός ταξιδιού μνήμης διαμέσου της γεύσης.

Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιούμε κάποια πολύ χαρακτηριστικά προϊόντα, όπως το λάδι, το κρασί, τα χόρτα, τα λαχανικά, το μέλι, το γιαούρτι και τα τυριά. Οι πρώτες ύλες είναι αγνές, φρέσκιες, νόστιμες και μπορούν να παραχθούν με βιολογικό τρόπο. Μαγειρεύουμε απλά. Γι’ αυτό, η ελληνική κουζίνα σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ελληνικό κρασί είναι υγιεινή και χαρίζει ευεξία.

Η Ελλάδα διαθέτει έναν ανεξερεύνητο γαστρονομικό πλούτο με μεγάλη ποικιλία συνταγών, αλλά και προϊόντων σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής χώρας και σε κάθε νησί. Είναι δεκάδες τα τοπικά τυριά που παράγονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ η χώρα διακρίνεται και για τον οινικό πλούτο της.

Η ελληνική κουζίνα έχει βάλει τις βάσεις της Μεσογειακής διατροφής, και έχει κερδίσει πολλούς φίλους στο εξωτερικό χάρη στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Η ποικιλία των μεζέδων, η απλότητα της παρασκευής, η νοστιμιά και η θρεπτική αξία των φρέσκων ελληνικών προϊόντων την έχουν κάνει ευρύτερα γνωστή κι αγαπητή. Υπάρχουν επίσης ορισμένες κλασικές ελληνικές πρώτες ύλες (ελαιόλαδο, φέτα, γιαούρτι, μέλι, φύλλο ζύμης, κ.ο.κ.) που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη διεθνή κουζίνα.

Αναπόσπαστο στοιχείο της απόλαυσης που προσφέρει η ελληνική κουζίνα είναι και ο συνδυασμός της με την γραφική τοποθεσία… κάποιο γραφικό εστιατόριο με θέα στην Ακρόπολη, ένα τραπέζι κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού, μια ψαροταβέρνα σε μια παραλία..

Στην Ελλάδα, οι κάτοικοι φημιζόμαστε για την ιδιαίτερη αγάπη μας προς τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου. Ως φόρο τιμής λοιπόν υπάρχουν διάφορες γιορτές ανά την Ελλάδα όπως η γιορτή της Σαρδέλας στην Πάτρα και τη Χαλκιδική, το Φεστιβάλ φιστικιού στην Αίγινα κ.α. Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μουσεία αφιερωμένα στη γεωργία και τη διατροφή όπως το Μουσείο Άρτου στην Αμφίκλεια, το Μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη στη Λέσβο κ.α.

Μετάβαση στο περιεχόμενο