Το κάλεσμα του Ηταύρου στην εκπαίδευση

Η Ειδική αυτή μορφή τουρισμού πραγματοποιείται από μαθητές με συνοδεία των καθηγητών τους και έχει βασικό του κίνητρο την εκπαίδευση και τη μόρφωση σε θέρετρα που επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια.

Ο εκπαιδευτικός τουρισμός σαν ευρύτερη έννοια είναι τουρισμός ειδικών ενδιαφερόντων με σκοπό να συνδυαστεί η μόρφωση και η αναψυχή. Το περιβάλλον του εκπαιδευτικού τουρισμού είναι ο κοινός τόπος τουρισμού και εκπαίδευσης και διακρίνεται σε εκπαιδευτικό τουρισμό ενηλίκων, σε μαθητικό τουρισμό και σε φοιτητικό τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση συνδέεται με πολλές άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού (οικοτουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός κ.ά.).

Επίσκεψη μαθητών στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας

Ο μαθητικός τουρισμός έχει δικό του θεσμικό πλαίσιο και τα επιτυχημένα παραδείγματα από την εφαρμογής του αφήνουν αισιόδοξα μηνύματα ως μορφή με δυναμική για περαιτέρω εξέλιξη. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οργανώνεται ανεξάρτητα από κάθε σχολική μονάδα με εθελοντική ευθύνη ευαισθητοποιημένων εκπαιδευτικών ανεξάρτητα από την ειδικότητα τους. Οι Χιώτες μαθητές προτιμούν προορισμούς στη βόρεια Ελλάδος και τα τελευταία χρόνια αναδύονται λόγω ανταγωνισμού και προορισμοί στο εξωτερικό (κυρίως Τουρκία, Ιταλία και Ισπανία).

Η Κάρλα ως προορισμός για μαθητικό τουρισμό πρέπει να αρχίσει να έχει ικανοποιητική χωρική κατανομή πόρων και να εμφανίζει χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στην ζήτηση του μαθητικού τουρισμού.

Μαθητές των δύο τμημάτων της Β΄τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας

O εκπαιδευτικός τουρισμός και ιδιαίτερα ο μαθητικός, επιφυλάσσει σημαντικά πλεονεκτήματα για την τουριστική βιομηχανία του τόπου στον οποίον εκδηλώνεται όταν μάλιστα εκδηλώνεται σε περιόδους που δεν είναι χαρακτηρισμένες ως υψηλά τουριστικές. Ο Εκπαιδευτικός τουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και επηρεάζεται από τις εκπαιδευτικές απόψεις περί στροφής στη βιωματική γνώση και λειτουργεί συστημικά.

Ο εκπαιδευτικός τουρισμός αποτελεί μια πολύ σημαντική τουριστική αγορά που έχει πολλές επιμέρους υποκατηγορίες. Στην προκείμενη περίπτωση αναφερόμαστε στον εισερχόμενο εκπαιδευτικό τουρισμό που αφορά πανεπιστήμια αλλά και σχολεία που θέλουν να επιλέξουν την περιοχή μας για εκπαιδευτικούς λόγους, και διαρκούν από μία μέρα, μία εβδομάδα ως και μερικούς μήνες.

Μαθητές σχολείων της Μαγνησίας και της Λάρισας επισκέφτηκαν το Μουσείο της Κάρλας στα Κανάλια

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα δεν αφορούν μόνο την επίσκεψη και τη γνωριμία με το πολιτιστικό μας προιόν, αλλά συνδέονται με ποιοτική εκπαίδευση που προσφέρεται είτε μέσα από τα ελληνικά πανεπιστημικά ιδρύματα είτε μέσα από επιλεγμένα case study του ιδιωτικού τομέα.

Σχολική εκδρομή στην Κάρλα με τον Χρήστο Φερεντίνο μαζί με μαθητές του 15ου Γυμνασίου Λάρισας

Μετάβαση στο περιεχόμενο