Εμποροπανήγυρη

Παζάρι Βελεστίνου. Κρασί, σουβλάκια και νόστιμος χαλβάς

Εμποροπανηγύρεις, παζάρια κοινώς, δεν υπάρχουν σε κανένα χωριό της Κάρλας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μόνο την εμποροπανήγυρη του Βελεστίνου, μιας και όλα τα χωριά της Κάρλας, ανοίκουν πλέον διοικητικά, με τον Καλλικρατικό νόμο, στον δήμο Ρήγα Φεραίου

Το παζάρι του Βελεστίνου (8-12 Σεπτεμβρίου) αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής κι έναν ζωντανό οικονομικό και κοινωνικό θεσμό που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των επισκεπτών από όμορους Δήμους.

Οι συνολικές θέσεις που προβλέπονται για τους μικροπωλητές – εμπορικά στέκια ανέρχονται περίπου στις 45 και η κατάληψη θέσεων είναι δωρεάν κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία του θεσμού ανάγεται στο μακρινό παρελθόν και σύμφωνα με στοιχεία που είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Ρήγα Φεραίου (www. rigas-feraios.gr) και προέρχονται από τον συμβολαιογράφο Σταύρο Π. Παπαγεωργίου, η ιστορία της εμποροπανήγυρης Βελεστίνου ξεκινάει το 1881, με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους. Το Μάρτιο του 1885 καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα. Το παζάρι του Βελεστίνου ήταν το τρίτο σε σπουδαιότερα μετά από εκείνα του Βόλου και του Αλμυρού, ενώ τη δεκαετία 1930-’40 γνώρισε τη μεγαλύτερή του ακμή.

Η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη φιλοξενείται στον ίδιο πάντα χώρο, κοντά στο γήπεδο του Βελεστίνου και αποτελεί ένα σημαντικό εμπορικό και κοινωνικό θεσμό για την ευρύτερη περιοχή.

Στο παζάρι περικλείονται ψησταριές, παραδοσιακά εδέσματα, παραδοσιακός χαλβάς, λούνα παρκ, παιχνίδια, πάγκοι με ποικίλα φθηνά εμπορεύματα και προϊόντα παράλληλα με άφθονο κέφι, ψυχαγωγία, μουσική, χορό, τη δημιουργικότητα και το μεράκι των συμμετεχόντων.

Η Εμποροπανήγυρη εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις βασισμένη στο δίπτυχο παράδοση και ιστορία και αποτελεί το πλέον σημαντικό εμπορικό και οικονομικό γεγονός του Δήμου μας.

Σας καλούμε στην Εμποροπανήγυρη Βελεστίνου που ανοίγει τις πύλες της την 8η Σεπτέμβρη και διαρκεί ένα πενθήμερο.

Καλό παραδοσιακό φαγητό, φθηνές αγορές, παιδικά παιχνίδια, χορός, διασκέδαση, ανθρώπινες σχέσεις, πολιτισμός, εξυπηρέτηση, φιλοξενία, παράδοση, ανάπτυξη, είναι μερικά από τα στοιχεία της επιτυχίας που έγινε παράδοση.

Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος το Βελεστίνο, τις μέρες αυτές της Εμποροπανήγυρης, με θετικό πνεύμα παραμερίζοντας τις παραξενιές που μας έφερε ο καινούργιος γεμάτος άγχος τρόπος ζωής και να ξεφύγει για λίγο από την καθημερινότητα.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο