Γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς

Η γιορτή δεν υφίσταται πια. Τη γιορτή της ανθισμένης αμυγδαλιάς την αναφέρουμε ως φερόμενη για αναβίωση.

Η γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς καθιερώθηκε το 1956.

∆ιοργανωτής της γιορτής ήταν η κοινότητα Καναλίων και ο τοπικός Γεωργικός Συνεταιρισμός. Σαν γιορτή παρουσίαζε αξιοθέατο θέαμα και ήταν ονομαστή στο νομό. Ο κάθε επισκέπτης τη μέρα εκείνη έβλεπε όλο τον κάμπο με τις ανθισμένες αμυγδαλιές, θέαμα απεριόριστης ομορφιάς.

Η γιορτή ξεκινούσε με τους κατοίκους των Καναλίων να υποδέχονται τους καλεσμένους τους έξω από το χωριό στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα χτισμένο πάνω σε λόφο από τον οποίο υπήρχε πανοραμική θέα των ανθισμένων αμυγδαλιών καθώς και της λίμνης Κάρλας.

Γινόταν εκκλησιασμός και μετά με τα πόδια και με τον ήχο της Φιλαρμονικής του Βόλου γύριζαν στο χωριό.
Στην πλατεία του χωριού πρόσφεραν γεύμα στους καλεσμένους μαζί με ένα σακουλάκι αμύγδαλα από την παραγωγή τους. Μετά το φαγητό άρχιζε ο χορός.

Ξεκινούσε με το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Στη συνέχεια χόρευαν παραδοσιακούς χορούς τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.

Η γιορτή της ανθισμένης αμυγδαλιάς δυστυχώς δεν μπόρεσε να κρατήσει, να διατηρηθεί ως τις μέρες μας. Ο λόγος που καταργήθηκε από τους ίδιους τους Καναλιώτες είναι ο εξής: η γιορτή γινόταν την ημέρα των Αποκρεών. Έτυχε την ημέρα αυτή για δύο – τρία συνεχόμενα χρόνια ο καιρός να είναι άσχημος και η γιορτή να έχει αποτυχία. Όμως το χειρότερο ήταν ότι την Καθαρή ∆ευτέρα έκανε παγωνιά και «έκαιγε» τα αμύγδαλα.

Αυτό θεωρήθηκε από τους Καναλιώτες κακοτυχία και αποφάσισαν να σταματήσουν τη γιορτή αυτή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο