Πανηγύρια στην Κάρλα

Χόρεψε και διασκέδασε σαν Καρλιώτης! Στα Καρλιώτικα πανηγύρια, το κέφι κρατάει μέχρι το πρωί.

Ας παραδεχτούμε μια γενική αλήθεια, πριν μπούμε στο παρασύνθημα: καλοκαίρι στην Κάρλα χωρίς πανηγύρι, είναι σαν ένα πλοίο χωρίς καραβοκύρη. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι τώρα που έφτασε το καλοκαίρι καλά θα κάνεις να τσεκάρεις και τα πανηγύρια που θα λάβουν χώρα στα χωριά της Κάρλας όσο θα βρίσκεσαι εκεί.

Τα πανηγύρια είναι ένα αγαπημένο έθιμο των ντόπιων που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν τις ρίζες τους πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια πίσω. Είναι από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του εκάστοτε τόπου, καθώς αποτελούν την ιδανική ευκαιρία τόσο για τους καρλιώτες όσο και για τους επισκέπτες να γευτούν μόνο τοπικές λιχουδιές, να μεθύσουν από το ντόπιο κρασί ή το τσίπουρο και να χορέψουν αγκαλιά όλοι μαζί μέχρι το πρωί στους ρυθμούς του βιολιού, του κλαρίνου, του μπουζουκιού, του λαούτου.

Αν έχεις υπάρξει έστω και μία φορά σε καρλιώτικο πανηγύρι στη διάρκεια του καλοκαιριού, τότε ξέρεις ήδη για τι μαγεία μιλάμε. Σχεδόν μια διονυσιακή μέθεξη στην οποία συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως, μικροί και μεγάλοι. Αν πάλι όχι, να θυμάσαι ότι ποτέ δεν είναι αργά και ότι έστω για μία φορά στη ζωή σου χρειάζεται να γνωρίσεις δια ζώσης αυτή την εμπειρία.

Και, μπορεί τα πιο ξακουστά πανηγύρια να είναι εκείνα της Κερασιάς και των Καναλίων όμως υπάρχουν αρκετά ακόμα σε πολλά (μικρά και μεγάλα) χωριά, τα οποία και αξίζει να επισκεφτείς, εφόσον σε φέρει ο δρόμος σε κάποιο από αυτά.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: (ημερολογιακά)

Πανηγύρι του Αη Γιώργη στο Κεραμίδι

Αν βρεθείτε κοντά στο Κεραμίδι τον Απρίλιο τότε στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, και συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου, γίνεται πανηγύρι στο χωριό με παραδοσιακή μουσική και χορούς όπου προσφέρεται στους επισκέπτες και παραδοσιακό πλιγούρι, δηλαδή μείγμα διαφόρων κρεάτων με σιτάρι, που παρασκευάζεται στα χαγιάτια της εκκλησίας.
Διαβάστε περισσότερα …

Πανηγύρι Ριζομύλου

Ένα από τους δημοφιλείς προορισμούς των τελευταίων ετών είναι αναμφίβολα ο Ριζόμυλος με τις γνωστές ταβέρνες του. Αν ο δρόμος σου σε βγάλει προς τα εκεί, μην ξεχάσεις ανήμερα την πρωτομαγιά αλλά και την 2α του Μάη να παραυρεθείς στο τοπικό πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου, όπου οι ντόπιοι στήνουν ένα μεγάλο γλέντι μέχρι το πρωί.

Πανηγύρι Κερασιάς

Ποιος θα περίμενε ότι ένα μικρό χωριό όπως η Κερασιά, με μόλις 300 μόνιμους κατοίκους, θα διοργάνωνε ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια της Κάρλας, και όχι μόνο, την ημέρα των Αγίων Αποστόλων; Και όμως. Εδώ, ανήμερα των Αγίων Αποστόλων, στη πλατεία του χωριού θα δεις απίθανα πράγματα στην πλατεία και θα ζήσεις ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπικά γλέντια μέχρι το πρωί.

Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στο Βένετο

Σε ένα μικρό χωριό που απαριθμεί μόλις 20 μόνιμους κατοίκους, το καλοκαίρι ανήμερα του προφήτη Ηλία 20 Ιουλίου διοργανώνετε ένα από τα ποιό γνωστά και παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής. Πλήθος κόσμου από τα γειτονικά χωριά και όχι μόνο ανεβαίνει στο παραδοσιακό χωριό Βένετο του Δήμου Ρήγα Φεραίου για να χορέψει στους ρυθμούς της παραδοσιακής ορχήστρας

Πανηγύρι Στεφανοβικείου

Στις 5 και 6 Αυγούστου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Στεφανοβίκειο.

Την παραμονή έχουμε τον Μέγα Εσπερινό – Αρτοκλασία και την Λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους και ανήμερα τη Θεία Λειτουργία.

Το Πανηγύρι του Σωτήρος στην κεντρική πλατεία Στεφανοβικείου εμπρός στην πλατεία ”κρατάει” δύο μέρες, παραμονή κι ανήμερα της εορτής του Σωτήρος με χορό και τραγούδια για όλους.

Πανηγύρι της Παναγιάς στα Κανάλια

Αυτό το πανηγύρι της Παναγίας του Δεκαπενταύγουστου είναι για γερούς γλεντζέδες αφού διαρκεί συνολικά 2 μέρες, με πολύ οινόπνευμα και χορό όπου οι ντόπιοι στήνουν ένα μεγάλο γλέντι μέχρι το πρωί ώσπου να μη σε βαστούν άλλο τα πόδια σου. Είναι μεγάλο κρίμα να το χάσεις.

Πανηγύρι της Παναγιάς στο Κεραμίδι

Αν βρεθείς Αύγουστο στην Μαγνησία, τότε έχεις μια πολύ καλή και ξακουστή επιλογή για πανηγύρι.
Στις 23 Αυγούστου έχουμε το τριήμερο γλέντι, για τον εορτασμό του 9ήμερου από την κοίμηση της Θεοτόκου, στις 23-25 Αυγούστου όπου οι ντόπιοι στήνουν ένα μεγάλο γλέντι μέχρι το πρωί.

 

Η λίστα των πανηγυριών είναι ενδεικτική. Συνήθως ανακοινώνονται μέρες πριν, ποια πανηγύρια τελικά πραγματοποιούνται.

Μετάβαση στο περιεχόμενο